block




Про Воскресіння


Діва, дерево і смерть були знаками нашої поразки.Про Воскресіння Дівою була Єва, оскільки вона, коли піддалася спокусі, ще не пізнала чоловіка. Деревом було дерево пізнання добра і зла, а смертю була кара Адама.

Чи бачиш, як діва, дерево і смерть були знаками нашої поразки? Поглянь же, як потім вони стали знаряддями перемоги. Замість Єви – Марія, замість дерева пізнання добра і зла – дерево Хреста, замість смерті Адама – смерть Господа. Чи бачиш, – чим диявол переміг, тим же він і переможений? Деревом переміг Адама диявол, Хрестом уразив диявола Христос. Те дерево скинуло людину до пекла, а це дерево, дерево Хреста, витягло з пекла тих, котрі були туди скинуті. Те змусило ураженого заховатися, як полоненого і нагого, а це показало всім оголеного Переможця розіп’ятим високо на Хресті. Та смерть віддала на осуд усіх, що жили після Адама, а смерть Христа воістину воскресила всіх, котрі жили навіть раніше за Нього. «Хто висловить могутність Господа, сповістить усі хвали Його?» (Пс. 105, 2). Через смерть ми зробилися безсмертними, після падіння встали, після поразки стали переможцями.

Такою є дія Хреста. Вона є найбільшим доказом воскресіння. Нині радіють ангели і веселяться всі небесні сили, втішаються спасінням всього роду людського. Адже коли через одного грішника, що кається, буває радість на небі і на землі (Лк. 15, 7), то тим більше – через спасіння всього світу. Нині Христос підніс до попередньої гідності людську природу, звільнивши її від влади диявола. Сьогодні у всьому світі радість і духовне піднесення, сьогодні сонми ангелів і лики всіх вишніх сил радіють спасінню людей.

Отже, нехай ніхто сьогодні не печалиться через свою вбогість: адже це – свято духовне; нехай ніхто з багатих не звеличується багатством: адже від багатства це свято ніскільки не може збільшитися. На святах світських, життєвих, де велика пишність, світська вишуканість і розкішність трапези, там, вочевидь, убогому буває скорботно і сумно, а багатому – приємно і весело. Чому? Тому, що останній одягається в пишний одяг і пропонує багату трапезу, а вбогому вбогість не дозволяє показати таку ж розкіш. А тут немає бодай чогось подібного: будь-яка нерівність знищена, одна трапеза для багатого і для бідного, для раба і для свобідного. Коли ти багатий, то отримаєш ніскільки не більше за бідного; коли ти бідний, то отримаєш ніскільки не менше за багатого, і від бідності ніскільки не зменшиться твій духовний бенкет, бо це – Божественна благодать, яка не розрізняє осіб.

Отже, застерігаю вас, не будемо ображати це свято, а будемо дотримуватися мудрості, гідної тих благ, які даровані нам благодаттю Христовою. Не будемо віддаватися пияцтву та переїданню, але, зважаючи на щедрість Владики, як Він однаково вшанував багатих і бідних, рабів і свобідних, і всім подав спільний дар, віддячуймо Благодійникові за Його благовоління до нас. А належна віддяка – це побожне життя і твереза та пильна душа. Для такого свята і торжества потрібні не гроші і не витрати, а тільки щира прихильність і чистий розум.

Тож будемо святкувати це свято, в яке Господь воскрес. Він воскрес і воскресив із Собою світ. Він воскрес, розірвавши пута смерті, і нас воскресив, розірвавши сіті наших гріхів. Адам згрішив і помер, Христос не згрішив – і так само помер. Це надзвичайно і дивно: той згрішив і помер, а Цей не згрішив і так само помер. Чому і для чого? Для того, щоб той, хто згрішив і помер, міг через Того, Хто не згрішив і помер, звільнитися від пут смерті. Так часто буває і з грошовими боржниками: хтось винний комусь срібло, але не має змоги заплатити, через що затримується; а інший, не будучи боржником, але маючи можливість заплатити, сплачує і звільняє винного. Так було і з Адамом та Христом. Адам став боржником, що заслуговує смерті, і був під владою диявола. Христос не був боржником і не знаходився під його владою, але прийшов і сплатив смертю за тих, котрі перебували під його владою, щоб звільнити людину від пут смерті. Чи бачиш дію воскресіння? Чи бачиш людинолюбство Владики? Чи бачиш велич Його піклування?

Христос Воскрес! Воістину Воскрес!

(Слово на Святу Пасху Святителя Іоана Золотоустого)



Поділитись


















otta Da Vinci