block




Проповідь на Неділю про митаря і фарисея


В ім’я Отця, і Сина, і Святого Духа!

Дорогі брати і сестри, одного разу Ісус Христос,Проповідь на Неділю про митаря і фарисея навчаючи людей, розповів таку притчу: два чоловіки прийшли до храму помолитися: один фарисей, а другий митар. Фарисей, ставши, так про себе молився: Боже! Дякую Тобі, що я не такий, як інші люди, грабіжники, неправедні, перелюбники, або як цей митар. Пощу двічі на тиждень, даю десятину з усього, що надбаю. А митар, стоячи віддалік, не смів навіть очей звести на небо; але, б’ючи себе в груди, говорив: Боже, будь милостивий до мене, грішного! (Лк. 18, 10-13).

І як ви думаєте, котра з цих молитов була приємна Господу? Очевидно, що молитва митаря, оскільки Господь гордим противиться.

Бог створив усе на світі з чистої Своєї любові: кожна пташка, квітка, краплина ранньої роси і листок на дереві оспівує, який добрий до нас Отець Небесний! Небо і земля прославляють Його любов і доброту, а людина, вінець усіх створінь Божих, яку Бог покрив своєю ласкою, цього не усвідомлює і не відчуває вдячності до свого Творця. Часто подякою людини є гріх. Людина не стримує свого язика, оскверняючи всіх і себе прокльонами і брудною лайкою. Вона з легкістю бере Божі Дари і в той же час – ображає Отця Небесного. Це – гріх і невдячність Господу.

Людська гординя є джерелом безвір’я. Спаситель просвітив нас Своєю Божественною наукою, а наш слабкий, часом впертий розум, не в силі сприйняти всієї Його мудрості. В 13-му Псалмі говориться: «сказав безумний в серці своїм: немає Бога». Бог був, є і буде, а тих, хто заперечували Його існування, давно вже не стало.

Нашому народові понад сімдесят років твердили, що Бога немає. А Бог був, тільки люди від Нього відвернулися. Тепер народ навертається до Владики Неба і землі – до Бога. Ми повинні пам’ятати, що гординя забирає усі заслуги й добрі вчинки. Гордість – це важкий гріх, котрий приводить до вічної загибелі.

Будьмо ж людьми в повному розумінні цього слова та пам’ятаймо слова наймолодшого учня Христового, Святого Апостола і Євангелиста Іоана Богослова про любов один до одного.

Отже, дорогі у Христі, вирвімо з коренем пихату гордовитість із наших душ, а замість неї плекаймо митареву покірливість і так, як він, молімось: «Господи, будь милостивий до мене, грішного!» Амінь.


прот. Василь Стефанців



Поділитись


















otta Da Vinci