block




Проповідь на Неділю 13-ту після П’ятидесятниці


В ім’я Отця, і Сина, і Святого Духа!

"Злочинців погубить жорстоко,
виноградника ж віддасть іншим виноградарям,
що будуть плоди віддавати йому своєчасно"
(Мф. 21,41)

Господь наш Ісус Христос під час свого земного життя повчав народ словами і справами. Він говорив, що ми повинні любити один одного та й Сам із любові Своєї прийняв за нас страждання і смерть.
Проповідь на Неділю 13-ту після П’ятидесятниці

Також Спаситель вчив прощати ворогам і Сам так робив, молячись на Хресті за Своїх розпинателів: "Отче, відпусти їм, бо не знають, що чинять вони!" (Лк. 23, 34). Небесний Учитель роз’яснював народові заповіді Божі, обіцяв вічні блаженства тим, хто повірить в Нього і виконуватиме Його настанови та навчав молитися. До Нього прислухалися люди різного віку й стану. Господь хотів, щоб Його Божественну науку зрозуміли усі, тому часто говорив зрозумілими притчами.

Так і сьогодні, брати і сестри, зі Святого Євангелія ми почули одну із притч - про злих виноградарів. Один господар, мовиться у притчі, насадив виноградник і віддав виноградарям доглядати його, а сам відлучився на довший час. Коли виноград достиг, господар послав своїх слуг за урожаєм. Але винарі не дали нічого слугам, але й побили їх. Тоді господар послав інших слуг, але злі виноградарі й цих слуг побили, а декого й вбили. Наприкінці господар послав свого сина з думкою, що робітники йому змушені будуть віддати врожай. Але винарі, побачивши сина господаря, сказали: "Це спадкоємець; ходімо, вбиймо його, і заберемо його спадщину!" (Мф. 21, 38). Як порадилися, так і зробили - вбили єдиного сина господаря.

Ось такий зміст Євангельської притчі. Почувши цю притчу, євреї зрозуміли, що в ній йдеться саме про них. Господь Бог обрав народ єврейський, піклувався ним, оберігав його, як добрий господар, котрий старанно обробляє і доглядає свій сад і виноградник. Господь відділив євреїв від інших розбещених народів, вивів їх із єгипетської неволі, дав через пророка Мойсея Свій Святий Закон, поселив їх на багатій родючій землі. Проте євреї, вважаючи Божі ласки своїм надбанням, загордилися і почали поклонятися бездушним ідолам. Вони стали гіршими від невіруючих поган. Тоді Господь зі Свого милосердя почав посилати до них вибраних Своїх слуг - пророків, щоб через них врятувати невдячний і непокірний народ. Вперті євреї не слухали їх також, продовжуючи жити не за Божою, а за власною волею. Милосердний і довготерпеливий Господь посилав все нових і нових пророків, а євреї стали переслідувати їх і навіть убивати.

Тоді Господь Бог вирішив послати до юдейського народу Свого Єдинородного Сина. Та в невірних юдеїв серця закам’яніли, очі їхні не бачили і вуха не чули. Ні наука Небесного Господа, ані Святе життя Ісуса Христа, ані Його чудеса, - ніщо не змогло вплинути на цей народ. Озлоблені євреї осудили Сина Божого, зневажили Його і розіп’яли на Хресті. Тоді ж закінчилося довготерпіння і милосердя Бога над цим народом і став жахливим його кінець. Неможливо без страху слухати про кари, які наслав Господь на юдеїв.

Сталося це через 37 років після смерті і воскресіння Господа нашого Ісуса Христа. Того року римський полководець Тит з великим військом підійшов до головного єврейського міста Єрусалима, де якраз на свято Пасхи зібралися сотні тисяч людей. Військо оточило місто так щільно, що ніхто не міг ані ввійти, ані вийти з нього. Почався голод, люди сотнями у страшних муках помирали на вулицях. Щоб вижити, деякі матері вбивали і їли своїх дітей. Згодом місто зруйнували так, що від великого і багатого Єрусалима не залишилося й каменя на камені.

Ось який кінець судився євреям, котрі відкинули Бога. Дорогі мої, історія, про яку ми щойно розважили, є повчальною й важливою і для нас. З нами Господь чинить милосердно і довготерпеливо та кожен зазнає також і Його справедливого суду.

Дорогі у Христі брати і сестри, остерігаймося жорстокості та байдужості, щоб нас не спіткала доля богообраного єврейського народу, щоб ми не були відкинутими від Господа. Бог щедрий і милостивий, але "не обманюйтеся - Бог осміяним бути не може" (Гал. 6,7), - говорить Святе Писання. Гнів Божий зійде з неба на всяке нечестя і неправду людську.
Амінь.
митр. прот. Михаїл Коржинський



Поділитись


















otta Da Vinci