block




Проповідь в день вшанування пам’яті Святителя Іоана Золотоустого


В ім'я Отця, і Сина, і Святого Духа!

Святитель Іоан Золотоустий, дорогі браття і сестри, Проповідь в день вшанування пам’яті Святителя Іоана Золотоустогоналежить до сонму великих церковних світил, які прикрашають собою духовне небо Церкви Христової. Він прославляється, як один із трьох Вселенських святителів і вчителів разом із Василієм Великим і Григорієм Богословом.

Його ім'я назавжди стало символом духовної величі, а вчення просвічує Всесвіт. Його натхненне слово обпікає серця людей, а життя, сповнене праць і випробувань, стало невичерпним джерелом повчання і зміцнення для всіх воїнів Христових, які трудяться на полі духовної боротьби проти похмурих сил злоби та темряви.

Починаючи з VI-го століття, за духовне красномовство Святого Іоана називають Золотоустим, а з VIII-го століття ім'я «Іоанн Золотоуст» стає загальноприйнятим у церковному вжитку. Для Святителя Слово Боже було основою християнського шляху. Він говорив: «Хто згоден із Писанням, той християнин».

Велика частина творінь Іоана Золотоустого, це – бесіди або слова, які мають найрізноманітніший зміст. Серед зазначених творінь особливо важливі екзегетичні бесіди, тобто вчення про тлумачення Біблійних текстів.

Необхідно особливо відзначити його твори на аскетичні теми і книги про священство. Пояснюючи священні книги, Іоан Золотоустий часто проповідував на сучасні йому суспільні й моральні теми, кожного разу наголошуючи на зв'язок Святого Письма з духовним життям і вчинками християнина. Саме тому роздуми Святителя не втратили своєї актуальності й в наш час.

У Іоана Златоустого був дар живого та владного слова й темперамент оратора. Він міг і хотів проповідувати Слово Боже: «Я переконав душу свою виконувати служіння проповідника і творити заповіді, доки буду дихати, і Богу буде угодно, щоб продовжити моє життя - чи буде хто мене слухати чи не буде».

Життя Святителя, насичене випробуваннями і працями, є невичерпним джерелом повчання і зміцнення для всіх людей, які прагнуть до чесноти і викорінення вад і пристрастей у власних душах. Мова проповідей Іоана Золотоустого жива і збирає багато слухачів. Народ із радістю і увагою слухав його проповіді. Йому доводилося проповідувати по кілька днів поспіль. Він говорив: «проповідництво цілюще для мене. Лише відкриває уста, щоб звернутися до вас, і будь-яка втома мене покидає».

Пастир повинен звертатися до свободи і до волі людини, «нам заповідано здійснювати порятунок людей словом, лагідністю і переконанням» - говорив Золотоустий. Зміст християнського життя Святитель вбачав у свободі життєвого вибору людиною, подвигів та в реальних справах. Саме у свободі вибору людини він бачив її «благородство» та Образ Божий.

Проповіді Іоана Золотоустого мали глибоке підбадьорливе значення для грішників, рятуючи їх від нарікання, зневіри, відчаю та підтримуючи надією на Милосердя Боже. Воістину Святитель був і є «якорем порятунку» для всіх сучасників і людей нашого часу.

Він втішав: "Ти грішник? - але не впадай у відчай, бо я не перестану постачати тебе ліками, оскільки лише таку зброю маю проти диявола. Якщо ти вже впав у гріхи, то не впадай у відчай, і я ніколи не перестану повторювати: якщо будеш грішити кожен день, то кайся кожен день ... ти задавнив гріх, обнови себе покаянням!

Святитель Іоан Золотоустий не зупинявся перед викриттям можновладців, захищаючи пригноблений народ: «Христос, безпритульний мандрівник - говорив він - ходить і просить притулку, а ти, замість того щоб прийняти Його, оздоблюєш підлогу, стіни, прив'язуєш до лампад срібні ланцюги».

Тому, дорогі у Христі, не випадково серед сонму святих Православна Церква називає Святителя Іоана Золотоустого вселенським учителем. Навряд чи, хто може зрівнятися з ним по висоті життя, за силою слова, за здатністю донести до розуміння кожного свого сучасника, а також сучасної людини Євангельську Істину. Амінь.

ієрей Василь Понайда



Поділитись


















otta Da Vinci