block




Проповідь на Новий рік


В ім’я Отця, і Сина, і Святого Духа!

Дорогі в Христі, брати і сестри, в сьогоднішній деньПроповідь на Новий рікми залишаємо за спиною ще один прожитий рік. Що таке рік? Це певний проміжок часу, який ми прожили з Божого благословення, окреслювали нові плани та трудилися над їхнім втіленням.

Щось нам вдалося втілити в життя, а щось так і залишилось невиконаним. Минулий рік, як і багато інших, забирає із собою багато наших радісних та сумних переживань, відносить в небуття наші успіхи й невдачі, залишаючи в пам’яті слід про прожитий відрізок часу.

Найперше, що в сьогоднішній день ми повинні зробити – це провести аналіз прожитого, адже метою життя християнина є виявлення своїх недоліків і їх подолення.

Ми маємо обмірковувати кожен свій крок, який ми зробили, щоб не допускатись до подібних помилок при здійсненні наступного. Як говорить Святий Паїсій Святогорець: "Міркування – це духовний зір. Духовним зором володіє той, у кого очищений розум. Такий має ясність духу і просвітлення від Бога. Гострота нашого зору залежить від здоров’я очей. Те ж саме відбувається і в духовному житті. Від того, наскільки ми здорові духовно, залежить і наш духовний зір. Чим більше людина прогресує в духовному житті, тим ширше розкриваються очі її душі.”

Отже, глибоко проаналізувавши прожитий рік, людина з гострим зором обов’язково побачить Божу Любов, яка веде її по життю до спасіння. Хто ж не бачить цього і починає возвеличуватись, підноситься ще більше, сліпне і віддаляється від Творця.

Якщо ж в цю хвилину, обміркувавши прожитий рік, ми прозріли, оцінили ті проступки, яких допустились, побачили себе такими, як ми є насправді, воздаймо хвалу Богові. Саме це і годиться зробити християнину, стоячи на порозі нового року. Подякуймо Йому за рік прожитий, за те що милує нас і дарує свої нескінченні ласки. Покаймося в тих прогрішеннях, які ми вчинили і проявім смирення Волі Божій.

Так склалося, що відзначення нового року припадає саме в Різдвяний піст, а він передбачає обмеження у веселощах та вживанні скоромної їжі. Дехто пропонує послабити піст та перенести святкування Різдва Христового. Можливо якийсь із цих варіантів і є вірним, але зараз, як ніколи, нам потрібно проявити смирення. Адже той самий Паїсій Святогорець говорить: “Людина, якщо вона дійсно людина, у всьому знаходить користь.” І користь з посту для християнина є колосальною, то чи варто порушувати його заради короткочасного і скороминущого, адже насолодившись земними втіхами, ми ніколи не відчуємо блаженства небесного.

Тому в цей день, прийшовши до Храму і подякувавши, попросім у Творця благословення на наступний рік, щоб він і надалі не залишав нас без Своєї ласки, щоб ми під Його покровом трудились, зростали духовно і досягали нових висот у сходженні до осель небесних. Щоб падаючи, ми швидше піднімались і молили про прощення через свою недосконалість, щоб мир панував у наших душах, сім’ях, родинах і на теренах нашої багатостраждальної неньки України. Амінь.

ієрей Любомир Петришин



Поділитись


















otta Da Vinci