block




Проповідь на неділю третю Великого Посту


В ім’я Отця, і Сина, і Святого Духа!

Сьогодні, посередині Великого посту,Проповідь на неділю третю Великого Посту Церква Христова виносить своїм вірним Животворчого Хреста для поклоніння і урочисто його возвеличує: «Хресту Твоєму поклоняємось, Владико, і святе воскресіння Твоє славимо!»

Перші тижні Великого Посту ми намагаємося якомога ревніше витримати строгість посту та проходить час і ми знесилюємось і за неміччю людською втрачаємо всю ревність до посту і стриманості, з якою ми піст розпочинали. Тому в цю неділю для підкріплення нашого духу Церква ставить нам за взірець Ісуса Христа, Який був розп'ятий на Хресті. Вона пригадує нам, що ми маємо сильну зброю в боротьбі з ворогами, а тією зброєю є Святий Хрест Господній.

У старозавітніх людей бути розп’ятим на Хресті вважалася найстрашнішою карою та ганьбою, але для нас християн розп’яття Христове є силою Божою проти видимих і невидимих ворогів. Хрест називаємо Живоносним деревом. В давнину із райського дерева перші люди спокусилися і для них воно стало смертним, бо, споживши його плодів, люди пізнали смерть, втративши райську насолоду. Дерево ж Хресне стало Живоносним деревом, що зацвіло для нас і через яке ми повертаємо собі втрачений рай.

Господь Ісус Христос зійшов з неба і добровільно розіп’явся на Хресті не для того, щоб заставити людей служити Йому, але для того, щоб послужити людям і навчити їх служити і допомагати один одному. І як Христос заради нас йшов на Голгофу страждати хоч був невинний, так і ми повинні наслідувати Його, йти своєю життєвою дорогою нести свій життєвий хрест, який кожному дає Господь відповідно до його сил.
Хрест Спасителя розкрив зміст страждань людини і показує, що життя – це подвиг, а за ревність виконання заповідей Божих, Господь дає людині віруючій блаженство. Хрест наближує нас до Спаси¬теля, тому що без випробування неможливо прийти до усв¬ідомлення своїх гріхів та принести щире покаяння перед Богом.

Отже, Хрест Христо¬вий є символом всесвітньої перемоги над смертю і ознакою воскресіння та вічного життя. Він також є символом спасіння людей від гріха.

Роздумуючи над хресними стражданнями Спасителя, ми бачимо, що і для кожного з нас Господь уготував свій хрест, з яким ми проходимо ціле життя. Адже терпіння, негаразди, хвороби і прикрощі даються нам для того, щоб була випробувана наша тілесна сутність, чи гідні ми увійти у Царство Боже.

Бог знає кількість волосин на голові кожної людини, і знає про навіть найменший біль і страждання кожного з нас. Та кожний, маючи свого хреста, несе його неоднаково. Одні несуть його із примусу, бо змушені обставинами життя і часто впадають у відчай, озлоблюючись, нарікають на Бога, а іноді, проклинаючи, заробляють ще більший гріх. А хто несе свій хрест із терпінням, смиренністю, лагідністю і милосердям, той впевнений, що отримає нагороду не земну, а вічну та нетлінну.

Дорогі у Христі брати і сестри, припадімо до Христа Господнього і зі щирими сльозами покаяння просімо у Бога сили нести наш життєвий хрест, Щоб ми нести його без нарікання, але в терпінні та покорі. Амінь.

прот. Ігор Кисилейчук



Поділитись


















otta Da Vinci