block




Проповідь на день пам’яті Святого Апостола Фоми


В Ім’я Отця і Сина, і Святого Духа!
Слава Ісусу Христу!
Дорогі браття і сестри!

Сьогодні Православна Церква святкує пам'ять Святого Апостола Фоми. Після розп'яття і погребіння Ісуса Христа цей Апостол перебував у важкій зневірі. Йому здавалося, що остаточно зруйнувалися всі надії, і Царство, яке обіцяв Христос, вже ніколи не прийде. Почувши звістку про Воскресіння Христа з мертвих, Апостол Фома боявся повірити їй: якби вона виявилась помилковою, можна було б впасти в глибокий відчай.
Звістка про Воскресіння Христа Спасителя наповнила неземною радістю серця жінок мироносиць та учнів, наповнила незримим світлом всю Церква. Але серце Апостола Фоми було занурене у похмурі сумніви і тугу. На свідоцтво апостолів про те, що Господь Сам являвся їм, Фома відповів: «Якщо не побачу на руках Його ран від цвяхів, і не вкладу пальця мого в рани від цвяхів, і не вкладу руки моєї в ребра Його, не повірю» ( Ін. 20, 25).
Проповідь на день пам’яті Святого Апостола Фоми
У Єрусалимському Храмі Воскресіння Христового щороку здійснюється дивне чудо. Про це велике чудо намагаються промовчати, але спростувати його не може ніхто. У Велику Суботу Єрусалимський Патріарх або старший з митрополитів в одному підряснику і з пучком з 33-х свічок в кожній руці входить в малу церкву - кувуклію Гробу Господнього. У Храмі Воскресіння гаснуть світильники та вогні, і він щиро молиться за те, щоб Господь явив Своє чудо - Благодатний Вогонь. І ось свічки в руках у Першоієрарха запалюються самі собою.
Палестина з VII століття перебувала в руках магометан, а нині - юдеїв. Турки і араби хотіли б спростувати це диво. Перед тим як увійти Патріарху або старшому з митрополитів у кувуклію Гробу Господнього, магометани обшукують його: чи не несе він потай з собою якесь кресало. Потім вони дивляться, що відбувається в прибудові Гробу Господнього і самі стають свідками того, як свічки раптово спалахують. Першоієрарх виносить два пучки свічок і роздає їх народу. Ті, що стоять в Храмі запалюють свічки один у одного. Через кілька хвилин весь Храм освітлюється, як вдень, від безлічі свічок і світильників. Здається, що він перетворюється в море вогню. Благодатний вогонь має особливі властивості. У перші хвилини він тільки світить, але не обпалює. Люди намагаються доторкнутися особою до цього небесного полум'я. Нерідко відбуваються чудесні зцілення. Сходження благодатного вогню відбувається в Єрусалимі щоразу перед Великоднем, у Велику Суботу і тільки коли служить православний Патріарх. Сходив благодатний вогонь і в цьому році.
Благодатний Вогонь знаменує собою переможну звістку про Воскресіння Христове. А свічка Апостола Фоми була майже згасла. Але Христос не відкинув Свого учня у сумніві. Господь знову з'явився апостолам і сказав Фомі: «Подай сюди твій палець і глянь на мої руки подай руку твою і вклади в ребра Мої; і не будь невіруючим, але віруючим» (Ів. 20, 27) (тобто: повір у Моє Воскресіння). Апостол Фома визнав свою віру, вигукнувши: «Господь мій і Бог мій!» Ісус Христос, лагідно докорив йому, сказав: «Ти повірив, тому що побачив Мене блаженні не бачили й увірували» (Ів. 20, 28-29 ).
Що означають ці слова? Апостол Фома хотів замінити віру знанням. Він хотів, щоб свідчення віри було не в душі і в серці, а на кінчиках пальців, якими він доторкнувся до ран Ісуса Христа. Якби Господь дав нам очевидний доказ Свого буття (а багато хто з нас дивуються, чому Господь явно не довів усім, що Він - Творець і Владика світу, і, за висловом царя Соломона, як би приховує обличчя Своє в тумані), якби ми бачили на власні очі і знали, що Бог є, то не було б ніякої нагороди за нашу віру. Буття Боже не вимагало б від нас віри, але було б тільки лише свідченням наших очей. Господь захотів, щоб віра була чимось іншим, тобто духовним прозрінням, внутрішнім баченням людського серця; щоб людина своєї любов'ю шукала Бога. Отож, браття і сестри, наша віра винагороджується Богом; наша віра є моральним діянням, тому що вона вільна, бо людина вільна визначити себе перед Вічністю: з Богом він чи без Бога.
Святитель Іоан Золотоустий запитує: «А чому Господь після Воскресіння не з'явився посеред Єрусалиму? Чому Господь не осоромив тих, хто розіп'яв Його?» «Тоді, - пише Святий Іоан Золотоустий, - може бути, ті, хто відкинув Його, повірили б, побачивши Воскреслого.» І відповідає: « Ні! Якби Господь зійшов з небес до Єрусалиму, то ті, хто вчора розіп'яли Його, захотіли б розіп'яти Його знову.» Браття і сестри, і знову ми дивуємося: якби люди дізналися, що Христос є Воскреслий Бог, невже вони захотіли б знову розіп'яти його? Адже це - безглуздя! Але Святитель говорить, що взагалі всякий гріх є безглуздість і божевілля. Коли гріх оволодіває людиною, то вона стає ворогом сама собі. Людина в припадку гніву може бити себе по обличчю, кинутися в прірву або заколоти себе ножем. Чи можна бажати смерті Бога? Можна. Приклад цього - сатана. Він знає, що є Всемогутній Бог, і в той же час бореться проти Нього. Сатана знає, що Бог - благий, і в той же час намагається відірвати від Нього людей через їх гріхи. Сатана знає, що Бог - сама Любов, і в той же час ненавидить Бога. Тому нерозкаяний грішник, уподібнюється сатані, також в серці своєму ненавидить Христа Спасителя.
У світі існують різні демонічні організації. Люди, які належать до них, називаються сатаністами. В Америці, наприклад, є «церква сатани». Обряди цієї «церкви» і особливі демонослужіння - чорні меси - є жахливим блюзнірством і брудною пародією на християнське Богослужіння. У Франції живуть десятки тисяч так званих люциферян, шанувальників сатани. У них є і свої спеціальні журнали. І ось у цих журналах відведені особливі сторінки під назвою «Як би ви хотіли вбити Ісуса Христа, якби ви судили Його?» І на цих сторінках намальований Христос, Якого спалюють, рубають на частини і зраджують іншим жахливим мукам. Тому навіть той, хто знає, що Бог є, може ненавидіти Його від усього серця. І Господь з милості Своєї не з'явився всім у Єрусалимі, а тільки апостолам та учням, щоб на Своїх ворогів не накласти тягаря нових гріхів. Богочоловік Ісус Христос був розіп'ятий та Воскрес, Його Голгофська Жертва викупила все людство. Друга смерть від рук ворогів лише завершилась би новим прокляттям на них. Отож, Господь приховує Себе від нас, щоб ми шукали Його всіма силами своєї душі. Він приховує Себе від нас і для того, щоб недостойні, знаючи про те, що є Бог - Владика світу, не відповіли на це однією безмірною сатанинською ненавистю.
Різні причини бувають для невірства: є просте незнання і є помилкове знання. Так , наприклад, довгий час над релігією сміялися, принижували її, з неї робили карикатуру. В результаті у людей складалося хибне уявлення про те, що таке віра та християнство. Це - неправильне знання. Незнання і невірне знання можуть зникнути, коли людина ближче ознайомиться з християнством. Істинна віра вимагає безперервної зміни себе, безперестанної боротьби з гріхом і пристрастями. А людина, віддана пристрастям, і знати не хоче про Бога, щоб ніколи не розлучатися зі своїми улюбленими пристрастями і уникнути важкої праці в очищенні своєї душі. І, нарешті, є невіра через духовну гординю: людина не хоче, щоб хто-небудь, навіть Господь, був вище за неї.
Спочатку апостол Фома проявив невірство, але потім, за словом Святого Іоана Золотоустого, проявив велику старанність і з проповіддю Євангелія дійшов до Південної Індії. Тут він був страчений і похований. У IV столітті частина його мощів була перевезена з Індії до Візантії, а з Візантії глава Апостола Фоми при падінні Константинополя була перенесена до Грузії і тепер зберігається в Тбіліському Сіонському Соборі.
Браття і сестри! Нехай Апостол Фома зміцнить нашу слабку і немічну віру! Для того щоб істинно вірити в Бога, потрібно жити за заповідями. Хто живе по заповідях Божих, хто має в серці ім'я Ісуса Христа, той і є проповідник Євангелія. Хто виконує волю Божу, той і без слів мовчазно проповідує світу велич Христа Спасителя, тому що така людина сповнена неземної любові і сама виливає світло зі свого серця. Але той, хто істинно вірить у Христа, він є мучеником в цьому світі, тому що проти нього повстає злість сатани і нерозкаяних грішників. Якщо взяти запалену свічку і піднести її до нори, де живуть змії або скорпіони, то чи не вилізуть вони до світла, чи не захочуть вжалити в руку, яка тримає свічку. Так і світ завжди гнав і буде гнати істинних християн. Тому всі істинно віруючі християни, з одного боку - великі страждальці на цій грішній землі, а з іншого - найщасливіші люди, бо Господь каже: «Хто заповіді Мої має та зберігає їх, той любить Мене; а хто любить Мене, то полюбить його Мій Отець, і Я полюблю Його, і з'явлюся йому Сам» ( Ін. 14, 21). Він з'явиться в благодаті Духа Святого, який осяє людське серце. І навіть крапля цієї Божественної благодаті поглине, розчинить в собі море людських страждань. І ось тоді, відчувши Господа в Дусі Святому, душа вигукне, як апостол Фома: «Ти Господь і Бог мій навіки». Амінь!

митр. прот. Василь Данильчик



Поділитись


















otta Da Vinci