block




Проповідь в день шанування Святителя Григорія Двоєслова


Величаємо Тебе, Святителю Отче Григоріє,
і шануємо пам'ять Твою,
бо Ти молиш за нас, Христа Бога Нашого!


Для кожної людини, яка приходить у цей світ, Господь уготував Царство Небесне. Надалі від самої людини залежить яким шляхом вона буде йти у власному житті: чи з Богом – шляхом виконання Заповідей Божих, чи іншим шляхом – без Бога, яким людина може йти через свою гордість. Та людина, яка обирає шлях поруч із Богом, має пам’ятати, що цей шлях є вузьким, тернистим і нелегким. Господь говорить: «Хто хоче йти за Мною, нехай бере хрест свій і йде слідом за Мною…»
Проповідь в день шанування Святителя Григорія Двоєслова
У заповідях Блаженства нам подається широкий зміст досконалого життя, дотримуючись якого людина може спасти свою душу і осягнути вічну радість у небі. Виконання цих заповідей ми можемо побачити, гортаючи сторінки життя Святителя Григорія Двоєслова, який народився близько 540 року в Римі. Батько Гордіан і мати Сильвія були із шляхетного роду. Святий Григорій був названий Двоєсловом за свої красномовні бесіди. Із дитячих літ полюбив читання книг, і до зрілого віку мав великий поклик до монашества. Коли помер батько, Святий роздає його майно, будує шість монастирів і лікарню.
В молодому віці приймає монаший постриг і присвячує себе Богові, через піст і молитву. В скорому часі його було призначено на Римську кафедру. Святий Григорій мудро керував церквою і на цій кафедрі він ще сильніше прославився милосердям до убогих, сиріт і вдів. Подорожніх і бідних він часто запрошував за свій стіл і сам їм прислуговував.
За свої добрі вчинки, по відношенню до знедолених, сподобився бачити самого Бога. Коли одного разу приймав подорожніх, Святий хотів полити води на їхні руки, - та побачив що чоловіка не стало, і цим здивувався дуже. Наступної ночі явився йому Господь і сказав: « Ти пригощав братів моїх- (тобто жебраків),- учора ти приймав Мене Самого».
Добрий приклад милосердя і любові показує Святий Григорій, якого потрібно дотримуватись кожні людині яка живе на землі. Святий залишив після себе багато праць, творів, написав Літургію Ранішосвячених Дарів, яку ми звершуємо у часі Великого посту. Помер Святий Григорій 604 році. Його мощі спочивають в Соборі Святого Апостола Петра у Ватикані.
Перебуваючи у часі посту, робім діла милосердя, власним життям показуймо приклад для наслідування, і тим заслужимо собі нагороду в небі. Бо чим більше людям зробимо добра, тим більше зла подолаємо. Сміло зможемо сказати разом із Апостолом Павлом: «Я боровся доброю борнею, біг закінчив, віру зберіг.» Амінь.



Поділитись


















otta Da Vinci