block




Проповідь в день вшанування пам’яті Преподобних Антонія і Федосія Печерських


“Чесна пред Господом смерть преподобних Його”.

Сьогодні Свята Церква вшановує пам’ять Проповідь в день вшанування пам’яті Преподобних Антонія і Федосія Печерськихпреподобних Антонія і Феодосія Києво-Печерських. Із толкування Святих отців ми знаємо, що слово “Преподобний” означає уподобитись Богу, бути святим. Одними із тих, які виконали цю заповідь і яких прославляє сьогодні свята Мати-Церква є преподобні Антоній і Феодосій Києво-Печерські. Вони є основоположниками монашества на Русі.

Дорогі браття і сестри, святі угодники Божі, преподобні Антоній і Феодосій Києво-Печерські, являються яскравим прикладом подвижництва, адже вони все своє життя віддали Господу і Матері Церкві. Ми знаємо, що Спаситель наш Ісус Христос заснував на землі Свою Святу Церкву, щоб люди належали до Неї та щоб через свою віру та життя змогли заслужити спасіння.

Святі отці порівнюють Церкву зі спасительним кораблем, який пливе по бурхливому морю і доправляє всіх до тихої пристані – Царства Небесного.

Свята Церква ще з часів святих апостолів являється охоронительницею тих дарів, які необхідні нам для спасіння. Якщо ми шукаємо духовного відродження, то потрібно іти до Святої Христової Церкви, щоб відродитись в благодаті Духа Святого.

За сприянням цих великих мужів духу, Антонія і Феодосія Києво-Печерських, Христова Церква отримала потужну опору й стовп істини, за допомогою якого розповсюдилось по всіх краях монаше життя. Cтавлячи їх у приклад для нашого життя, ми отримуємо стимул до духовного життя, за допомогою якого ми можемо звершувати духовні справи нашого спасіння, адже духовним життям можуть жити не лише монахи, але й миряни повинні бути подібні їм по духу.

Ми повинні почати своє духовне сходження з першого кроку. Почнімо з малого і коли ми зможемо постити хоча б в середу і п’ятницю, то зможемо постити і в інші пости. Збагачуймо своє життя ділами милосердя, любові та добра.

Нехай гаряча молитва повсякчас лине із наших уст, а слова осуду, зневаги, ніколи не виливаймо на наших ближніх. Тільки тоді, коли ми виконаємо це, Господь відкриє нам більше.

Прославляючи сьогодні преподобних Антонія і Феодосія Києво-Печерських, звернімось до них з гарячою молитвою, щоб вони допомогли нам каятись у чистоті серця, виправлятись і бути вірними дітьми Господа нашого Ісуса Христа і Його Святої Церкви.

Ми повинні засвоїти в собі їхню твердість віри і надію на Бога в часи спокус, адже ми також, як і вони, перепливаємо житейське море, наповнене бурями і спокусами. Просімо у преподобних отців молитовного заступництва і їхньої віри, наснаги у боротьбі з усіма спокусами, щоб перемігши їх, ми досягнули осель небесних.

Преподобні отці наші Антоніє і Феодосіє Киево-Печерські, моліть Бога за нас! Амінь.

ієрей Любомир Траско



Поділитись


















otta Da Vinci