block




Життя Святого Преподобномученика Євстратія Печерського


(10 квітня)

Преподобномученик Євстратій народився у XI столітті в Києві, в заможній родині. З часом, роздавши своє майно бідним, він прийняв чернечий постриг у Києво-Печерському монастирі.

У 1096 році страшне лихо огорнуло Київ – на місто напали половці і, спустошивши Печерський монастир, винищили багатьох ченців.

Преподобний Євстратій разом із іншими монахами був узятий у полон. Блаженний Євстратій щиро підтримував полонених, наставляючи їх: "Браття! Оскільки вас хрещено й в Бога віруєте — не будемо відступниками від обітниці, даної в святому Хрещенні".
Життя Святого Преподобномученика Євстратія Печерського
Незабаром Преподобний Євстратій разом із іншими полоненими був проданий у місто Корсунь (Херсонес) якомусь юдею. Разом із ним, як подає Літопис: " було 50 бранців: 30 — монастирських та 20 — з Києва."

Одразу постало питання про відречення від віри в Господа Ісуса Христа. Богопротивний хазяїн почав морити їх голодом та всіляко над ними знущатися. Невільники ж вирішили, що краще померти, ніж відректися від Господа.

Виснажені голодом і спрагою, усі п'ятдесят полонених через кілька днів померли. Тільки один Преподобний Євстратій залишився живий, оскільки з юних літ звик до посту. Протягом чотирнадцяти днів він не торкався їжі та води. Безбожний єврей, бачачи, що через ченця зникли його гроші, заплачені за полонених, вирішив відімститись йому.

Наближалося Світле Христове Воскресіння і єврей-рабовласник під час святкування юдейської пасхи, зібравши своїх друзів, розіп'яв на хресті Преподобного Євстратія. Присутні жорстокі мучителі пропонували скуштувати їхньої паски.

Юдеї казали йому: “Нині наситись законним харчем і живим будеш. Бо Мойсей, Закон прийнявши від Бога, нам дав. І в книгах сказано було: ”… повішений, і не оскверняй землі твоєї” (Втор., 21, 23).

На це чернець відповів: “Сьогодні сподобив мене Бог великої благодаті прийняти мучеництво й промовив до мене, як колись розбійникові: ”сьогодні ж будеш зі Мною в раю” (Лк., 23, 43). Адже Він сам знищив прокляття закону і подав благословення. Ти ж та юдеї, які з тобою, сьогодні заплачете та заридаєте, коли доведеться давати відповідь перед Богом за кров мою та за всіх християн. Бо Господь ненавидить суботи ваші й оберне святкування ваші на голосіння, бо переможеним буде начальник вашого беззаконня”.

Почувши, що розіп’ятий Євстратій ганьбить його, юдеянин знову розпалився гнівом, вхопив списа та пробив його так, що Преподобний одразу ж віддав свою душу Господу. Було видно, як на вогненній колісниці, запряженій вогненними кіньми, вознеслась душа Преподобного Євстратія на небо. Голос грецькою промовив: “Це добрий житель Небесного Граду!”
Жорстокий хазяїн зняв святе тіло з хреста та кинув у море. Християни ж довго його шукали, але знайшли, бо не хотів Святий слави від людей, а тільки від Бога. Та на загальне здивування святі мощі волею Господньою були забрані звідти й знайшлись в Ближніх Антонієвих печерах Києво-Печерської обителі, де перебувають і до нашого часу.

Недовго довелося чекати, доки збудуться пророчі слова Преподобного Євстратія про кару за його кров. Того ж дня надійшов указ грецького царя, який зобов’язував вигнати всіх юдеїв, відібрати їхнє майно, а старійшин повбивати. Причиною такого рішення було те, що один з надто маєтних та надто відважних юдеїв охрестився й отримав посаду градоначальника, але таємно відрікся від Христової віри. Своїм вчинком він додав сміливості юдеям у Грецькому царстві, і ті почали купувати християн до себе в рабство. Коли ж нечестивого градоначальника було викрито, то його майно відібрали, а його з іншими корсунськими юдеями вбито. Єврей, котрий розп’яв Преподобномученика Євстратія, був повішений на дереві, отримавши справедливу відплату за свої беззаконня.

Ім’я Євстратій у перекладі з грецької мови означає “добрий воїн”. Преподобний Євстратій Печерський був справді добрим воїном, але перемагав він мечем духовним, тобто молитвою та суворими чернечими подвигами.



Поділитись


















otta Da Vinci